Upphittat – 300 år gammalt snus hittat i inre hamnen

Att hitta saker lite här och där är inte ovanligt. Men att hitta någonting som är 300 år gammalt är desto ovanligare. Ännu unikare är det när det gäller en snusdosa. Men det är precis vad som har hänt i inre hamnen i Norrköping.

Det var en snusdosa från 1700-talet som hittades i hamnen i Norrköping. Snusdosan var tillverkad av mässing och hade bokstäver ingraverade på sig. PWG stod det. Dosan tros ha tillhört Pehr Gustaf Wadström som var en man som ägde varvet på Skeppsholmen. Huruvida dosan tillhörde honom eller inte kommer nog aldrig att bli helt fastställt, men det är en rimlig förklaring då initialerna är ovanliga samt att dosan hittades i krokarna där han brukade röra sig.

 

Dosan var halvfull med bevarat snus

När dosan öppnades upptäcktes det att snuset mirakulöst hade bevarats – i 300 år. Det tog lång tid att få upp dosan, som hade kilats fast under alla år på botten. Dosan var ungefär halvfull och snuset som fanns där i var i gott skick tack vara den tätförslutande dosan av hög kvalitet. Det konstaterades snabbt att det var lössnus i dosan, men innehållet i dosan ska analyseras för att se exakt vilken tobak och vilka kryddor som har använts.

 

En annan nyhet: Så mycket begär kommunen för oljeutsläppen.

Lämna en kommentar