Temabild: Pixabay

Hårda tider väntar länets tjuvfiskare

I år lever de som säljer kräftor svart och tjuvfiskar i Vättern farligt. Länsstyrelserna runt sjön har gått samman med Skatteverket för att sätta stopp för fiskefusket.

Den 10 augusti är det kräftfiskepremiär för allmänheten i Vättern. Då startar en fem veckor lång kräftfiskeperiod under vilken alla som vill får fiska kräftor i Vättern på helgerna.

Helt fritt är dock inte fisket. Särskilda fiskeregler anger både hur mycket kräftor man får fiska, per person, och vilka redskap som får användas.

En del kräftfiskare bryter dock mot reglerna. Några ser till och med det allmänna kräftfisket som en möjlighet att tjäna en rejäl hacka genom att sälja tjuvfiskade kräftor svart.

Länsfiskekonsulenterna kring Vättern har i många år arbetat i motvind för att få stopp på fuskfisket.

Nu tar man i med hårdhandskarna mot tjuvfiskarna.

Genom att gå samman med Skatteverket, öka den polisiära närvaron på Vätterns vatten under kräftfiskeveckorna och även använda ny undervattensteknik för spaning, tänker länsstyrelserna runt Vättern en gång för alla sätta stopp för både tjuvfiske och de kräftrelaterade skattebrotten. Och det är inte bara fuskande kräftfiskare som behöver oroa sig för upptäckt. Skatteverket kommer även att hålla koll på årets kräftköpare.

– I år gör vi en gemensam insats med polis och skattemyndigheten, vi måste helt enkelt komma tillrätta med de här problemen nu, säger Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent i Östergötland till Corren (betalvägg).

– Polisen kommer att ha en ökad bevakning ute på sjön och på de platser där kräftfiskare brukar gå iland. Varje fiskare har en viss kvot kräftor som den får ta upp. Det är ditt ansvar att inte fiska mer än vad du får och även ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller, fortsätter han.