Letar nytt dricksvatten med helikopterburen geofysik

Brava vattenrening använder sig av en metod inom geofysik i samband med helikoptrar för att leta efter dricksvatten. Under några månader har det varit torka och därför måste vattenförsörjningen säkras. Detta görs uppifrån luften men hjälp av helikoptrar.

Spaningen efter vatten utförs av Sveriges geologiska undersökningar – SGU. Det tekniska systemet som de använder sig av när de letar är SkyTEM. Med hjälp av SkyTEM går det att mäta utsträckning och egenskaper av både jordlagren och bergarterna genom att elektromagnetiska vågor skickas ut. Systemet kan hämta information från 200 meter ner i marken. Detta gör att det går att upptäcka vatten, som vi sedan kan dricka.

 

En annan typ av teknik som används men hjälp av helikoptrar är när man hämtar vatten från en sjö och använder det för att släcka bränder. För att utbilda fler inom det vill försvaret börja flyga från Bråvalla igen.

 

Intensifierad jakt på vatten

Det är regeringen som har intensifierat jakten på att hitta dricksvatten och det är därför som dessa helikoptrar skickas ut. Vart man än bor i vårt avlånga land så ska man ha tillgång till dricksvatten, och då gäller det att veta vart det finns.

 

Nyhet: Erkänner att de stal för tusentals kronor men nekar till brott.

Lämna en kommentar